Jdi na obsah Jdi na menu

ČJ - vzory rodu mužského

14. 4. 2020

Milé děti!

Z českého jazyka nás opět čeká určování rodů a vzorů. Věřím, že ani tentokrát to pro Vás nebude větší problém. Připomeňte si, jaké tři rody u podstatných jmen máme? A jaké vzory u nich určujeme? A k čemu nám to vlastně je? Proč je důležité, abychom vzor dokázali bez problémů určit? Věřím, že na tyto otázky nebude odpovědi vymýšlet dlouho, protože to dávno víte. Tento týden vás ale čeká to nejtěžší a to konkrétně vzory u rodu mužského.

Než se ale vrhneme na jednotlivé vzory, připomeňte si, jaké základní rozdělení máme pro rod mužský (str. 54, cv. 4, 5). Obdobnou tabulku máte i na straně 71. Vašimi úkoly pro tento týden budou strany - 71-73 v učebnici a strana 15 v pracovním sešitě. Pokud u cvičení není vyloženě napsáno - napište, přepište, apod., stačí, když si jej projedete s rodiči ústně. U cvičení, kde je napsáno napiš, přepiš, apod. - ty si zkuste nejprve vypracovat samostatně a až poté je s rodiči opravte (vím ze zpětných vazeb, že je rodiče s vámi opravují hned, abyste si uvědomili chyby, což je super). Opět si to uzpůsobte podle sebe - v případě, že nemáte s určováním vzorů a tím pádem koncovek větší problém, nemusíte se tím zabývat tolik.

Dejte mi pak prosím vědět, až mi budete cvičení posílat, jak Vám cvičení šla, abych věděla, jak moc se příští týden zaměřovat na konkrétní vzory nebo jestli to stačí souhrnně a pomalu se přesouvat ke slovesům.

Přidávám video, kde je životnost a neživotnost hezky vysvětlená - https://www.youtube.com/watch?v=kfgsTwu8pC0

 

Děkuji moc, tentokrát zejména rodičům za spolupráci.

KP